Sarımsak Kokusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Sarımsak Kokusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sarımsak Kokusu

Sarımsak, bir soğanlı bitki türüdür ve genellikle 25-90 cm yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Sarımsağın yapraklarında, saplarında ve toprak altındaki soğanında kokulu bir yağ bulunmaktadır. Sarımsak, yıllık bir bitki türüdür ve soğan, zambak ve pırasa ile akrabadır. Doğada yabani olarak yetişmeyen sarımsak, tarih boyunca bir kültür bitkisi olmuştur ve Güneybatı Asya'da doğada yetişen Allium türünden türediği düşünülmektedir. Sarımsak, en çok kaliteli ve germanyum, selenyum bakımından zengin topraklarda yetişmektedir. Türkiye'de sarımsak üretimi en yoğun olarak Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yapılmaktadır. Raf ömrü uzun olan ve tadı ile kokusu keskin olan bir bitkidir. Sarımsağın kalitesi nedeniyle bir kısmı fabrikalar tarafından antibiyotik olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sarımsak, birçok derde deva olan bir şifa kaynağıdır. Grip, nezle, ses kısıklığı, astım, bademcik enfeksiyonu, öksürük, bronşit ve yüksek tansiyona iyi gelmektedir. Aynı zamanda ateş düşürücü etkisi vardır ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Sarımsağın kansere karşı savaşma, kolesterolü ve kan basıncını düşürme gibi birçok faydası bulunmaktadır.

Sarımsak Kokusu Nasıl Giderilir?

Sarımsak kokusu oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Sarımsak kokusundan kurtulmak için pratik yöntemler bulunmaktadır. Sarımsak faydaları nedeniyle ne kadar bilinse de, kokusu nedeniyle hep ikinci planda kalmaktadır. Sarımsağın koku yapmasındaki neden, içerdiği AMS (allyl methyl sulfide) isimli bileşenidir. Bileşen, vücut tarafından parçalanmadığı için kokuya neden olur. Sarımsak kokusundan kurtulmak için AMS bileşeninden kurtulmak gerekir. Bu da sarımsağı yemeden önce ortadan ikiye ayırarak ortasındaki yeşil kısmı çıkarmakla mümkündür.

Eğer sarımsağı unutup yediyseniz, basit bir yöntemle de kokudan kurtulabilirsiniz. Ağız kokusundan kurtulmak için bir bardak sütü alıp bir yudumunu ağzınızda gargara yapınız, diğer yarısını da içmeniz kokunun gitmesine yardımcı olacaktır. Sarımsak kokusunu gideren diğer yöntemler ise şunlardır:

  • Ağızda karanfil çiğnemek
  • Maydanoz çiğnemek
  • Bir tutam taze nane çiğnemek
Bu yöntemler, sarımsak kokusunun giderilmesinde etkili olacaktır.

Sarımsağın Tıbbi Faydaları

Sarımsak, sadece lezzeti ve kokusu ile değil, aynı zamanda tıbbi faydaları ile de bilinir. Sarımsağın tıbbi faydalarından bazıları şunlardır:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Kan basıncını düşürür
  • Kolesterol seviyelerini düzenler
  • Antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir
  • Kalp sağlığını korur
  • Antioksidan özellikleri ile kanseri önlemeye yardımcı olur
Sarımsak, bu faydaları nedeniyle hem mutfakta hem de sağlık alanında önemli bir yere sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Sigara Kokusu Nasıl Giderilir?

Sigara Kokusu Nasıl Giderilir?

Haber Bülteni

Güncel

Gider Kokusu Nasıl Giderilir?

Gider Kokusu Nasıl Giderilir?

Güncel

Ayak Terlemesi ve Kokusu

Ayak Terlemesi ve Kokusu