Bebeklerde Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Bebeklerde Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde ağız kokusu, küçük çocuklarda sık rastlanan ve birçok hastalığın belirtisi olabilecek bir durumdur. Aileler genellikle bu durumu basit ve normal bir problem olarak değerlendirebilirler. Ancak, yemek borusu ile mide arasındaki mesafenin kısa olması, bebeklerde reflüye yol açabilir. Bu da ağız kokusuna neden olabilir. Özellikle sabahları görülen ağız kokusu, 6 yaşından küçük çocukların hemen hepsinde yaşanan bir durumdur. Yaşları ilerledikçe ağız kokusunun da azaldığı gözlemlenir.

Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız ve diş bakımının yeteri kadar yapılmaması, ağız kokusunun nedenleri arasında ilk sırada gelir. Diş çürükleri ve iltihaplanmalar, dişler arasında veya bademciklerde kalan yiyecek artıkları kötü kokuya sebep olabilir. Ayrıca, diş çıkarma dönemlerinde ve gastrit, ülser gibi rahatsızlıklarda da ağız kokusu görülebilir. Çocuklarda geniz etinin büyümesi durumu veya ağızdan nefes alma alışkanlığı da ağız kokusuna yol açabilir. Kronik sinüs enfeksiyonları ve geniz akıntıları yine ağız kokusunun yaşanmasında önemli rol oynarlar.

Ağız kokusunun genellikle ağızdaki burun ya da dişlerde bulunan bakterilerden kaynaklandığı bilinmektedir. Parmağını ya da battaniyesini emen bebeklerin ağızlarında kuruluk olur ve bu da ağız kokusuna yol açar. Ek gıdaya başlamış bebeklerde ise bazen yediği bir yiyecek ağızda kötü kokuya sebep olabilir. Çok nadiren de olsa, idrar problemi veya böbrek rahatsızlıkları olan çocuklarda da ağız kokusu görülebilir.

Tedavi ve Alınacak Önlemler Nelerdir?

Ağız kokusunun herhangi bir iç hastalıkla bağlantılı olup olmadığı kesinlikle test edilmelidir. Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda, ağız kokusu üzerine gidilmesi gereken bir sorundur. Bebeğinizin ağız temizliğini kendi yapamayacağından, her gün sizin yapmanız gerekir. Temiz bir tülbenti kaynamış soğumuş suya batırıp ağız içini silerek temizleyebilirsiniz. Bu yöntem, eskilerden beri çoğu kişinin bildiği basit bir yöntemdir.

Süt çocuklarının neredeyse hepsinde, dil üzerinde pamukçuklar oluşabilir. Bunun için kaynamış ılımış suya bir çay kaşığı karbonat ekleyip, temiz bir tülbenti bu suya batırarak dil üzerini temizleyebilirsiniz. Karbonat, alkali bir ortam oluşturarak pamukçuğu temizleyecektir.

Eğer diş çıkarma dönemindeyse bebeğiniz, tüm dişlerin çıkmasını bekleyip diş doktorunuza gitmeniz önerilir. Bebeğinizin ağzında iltihaplanma fark ettiyseniz veya düzenli bakım ve temizliğe rağmen ağız kokusu devam ediyorsa, geç kalmadan mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şükufe

23 Temmuz 2024 Salı

Bebeğimin ağız kokusu sabahları daha belirgin, bu durum reflüden mi kaynaklanıyor olabilir? Ayrıca, diş çıkardığı dönemlerde neden ağız kokusu oluyor anlamıyorum, bu normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞükufe,

Bebeğinizin ağız kokusu sabahları daha belirginse, bu durum birkaç farklı nedenden kaynaklanabilir. Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına neden olarak ağız kokusuna sebep olabilir. Bu nedenle reflü ihtimali üzerinde durmak yerinde olabilir. Bir diğer yaygın neden ise gece boyunca ağız kuruluğudur, bu durum da sabahları ağız kokusuna yol açabilir.

Diş çıkardığı dönemlerde ağız kokusunun olması ise genellikle normaldir. Diş etlerinde meydana gelen iltihaplanma ve ağzın daha fazla tükrük üretmesi, bakterilerin birikmesine neden olabilir ve bu da ağız kokusuna yol açabilir. Ancak, endişeniz devam ederse veya ağız kokusu çok yoğunsa, bir pediatristle görüşmeniz faydalı olabilir. Bu şekilde bebeğinizin ağız kokusunun temel nedenini daha iyi anlayabilir ve gerekirse uygun tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ayak Tırnağı Kokusu Nasıl Geçer?

Ayak Tırnağı Kokusu Nasıl Geçer?

Güncel

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Güncel

Evdeki Sigara Kokusu Nasıl Giderilir?

Evdeki Sigara Kokusu Nasıl Giderilir?

Menekşe Kokusu Türleri ve Özellikleri

Menekşe Kokusu Türleri ve Özellikleri

Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ter Kokusu Nasıl Çıkar?

Ter Kokusu Nasıl Çıkar?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir?

Lavabo Kokusu Nasıl Çıkar?

Lavabo Kokusu Nasıl Çıkar?

Diş Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kokusu Belirtileri ve Tedavisi