Ağızdaki Sarımsak Kokusu Nasıl Gider?
21 Temmuz 2024

Ağızdaki Sarımsak Kokusu Nasıl Gider?


Doğanın insanlara sunduğu mucizelerden biri olarak kabul edilen sarımsağın metabolizmaya sayısız faydası bulunmaktadır. Tercihe göre ister çiğ ister pişmiş olarak tüketilebilir. Sarımsağın ağızda bıraktığı kokunun yanı sıra vücut için birçok faydası vardır. Bu faydalar arasında özellikle toksinlerin vücuttan atılması, sindirim sisteminin düzenli çalışması, kolesterol dengesini sağlaması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kan dolaşımını düzenlemesi ve vücutta iltihap oluşumunu önlemesi sıralanabilir. Ayrıca, sarımsağın düzenli bir şekilde tüketilmesi durumunda bazı kalp ve kanser hastalıklarının da önlenebileceği bilinmelidir.

Beslenme uzmanları tarafından da sıklıkla tüketilmesi önerilen sarımsağın kokusuyla başa çıkmak için birkaç yöntem bulunmaktadır. Örneğin, yemeklerde sarımsağın sadece esansını verecek şekilde kullanılması önerilir. Doğranmamış bütün halde sarımsak eklenmesi ve yemek piştikten sonra yemekten çıkarılması sarımsaktan gerekli faydanın alınması için yeterlidir. Ancak sarımsağın tek olumsuz yanı dayanılmaz kokusudur. Sarımsak ezilerek tüketildiğinde içindeki alil metil sülfür adı verilen bileşik dışarıya salınır. Kokunun asıl etken maddesi alil metil sülfürdür. Sarımsak tüketildiğinde alil metil sülfür kana karışarak gün içerisinde hem terleme hem de nefes yoluyla kokusunu dışarı verir.

Ağızdaki Sarımsak Kokusuna Karşı Ağız ve Diş Temizliği

Sarımsağın tüketildiği zaman kötü nefes kokusu gibi istenmeyen yan etkilerini ortadan kaldırmak ve önlemek için birçok formül bulunmaktadır. Bu formüllerin yanı sıra ağız ve diş temizliğine de dikkat etmek gereklidir. Günde en az iki kez, iki dakika boyunca dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Dişlerin fırçalanması sadece belirli bölgelere ulaşabildiği için ayrıca dişleri diş ipi ile temizlemek de önemlidir. Diş aralarında sarımsak parçalarının kalması kokunun normalden daha uzun süre hapsolmasına neden olabileceği için diş ipi kullanımı etkili bir çözüm olacaktır.

Ağızdaki Sarımsak Kokusuna Karşı Çeşitli Gıda Tüketilmesi

Meyveler kesildiği zaman belli bir süre sonra kahverengine dönüşmesine neden olan oksidasyon maddesi sayesinde kötü nefes kokusunu gidermede birebir etkilidir. O nedenle yemeklerden sonra tüketilebilir. Özellikle etkili olan meyveler şunlardır:

  • Elma
  • Armut
  • Erik
  • Şeftali
  • Kayısı
  • Üzüm
  • Kiraz
Sebzelerde bulunan bileşikler sarımsak kokusuna karşı çok etkili olduklarından rahatlıkla tüketilebilir. Bu sebzeler ayrıca içinde sarımsak olan yemeklerle birlikte bile tüketilebilir. Yemeklere fesleğen ve maydanoz gibi bitkilerin eklenmesi sarımsak kokusu için etkili bir bitkisel panzehirdir. Yemeklere eklemenin yanı sıra yemekten sonra da çiğneyerek tüketilebilir. Beslenmede karbonhidrat eksikliği de sağlık açısından bazı riskler taşıdığı için kötü nefes kokusunu tetikler. O nedenle yemeklerle birlikte ekmek ve karbonhidrat açısından zengin besinler tüketilmesi ağızdaki sarımsak kokusunun giderilmesinde yardımcı olur. Tüm bu alternatiflerin yanı sıra yemeklerden sonra nane ve tarçın yağı aromalı sakızların ağızdaki kötü kokulu bakterilerin mücadelesi oldukça başarılıdır. Yemekten önce sakız çiğnenmesi ağızdaki tükürük salgısının artmasına teşvik ettiği için tercih edilmez. Ayrıca yemek sonrası kahve çekirdeği ya da karanfil çiğnenebilir. Kahve çekirdeğini veya karanfili iyice çiğneyip tükürmek sarımsağın neden olduğu keskin kokunun ağızdan çıkmasını sağlar.

Ağızdaki Sarımsak Kokusuna Karşı Çeşitli İçecek Tüketilmesi

Özellikle asidik pH düzeyi 3.6'nın altında olan içeceklerin tüketilmesi önerilir. Yeşil çayın içinde bulunan polifenoller adı verilen kimyasal bileşenler sayesinde sarımsak tarafından salınan alil metil sülfür bileşiklerini etkisiz hale getirmeye yardımcı olur. Ayrıca yeşil çayın içeriğinde bulunan antioksidanlar sarımsak tüketimi sonrası kötü nefes kokusu ile mücadelede birebir etkilidir. Yeşil çayın yanı sıra limon, greyfurt ve kızılcık suyunun da sarımsakta koku üretimine yapan alinaz enzimi ile giderildiği klinik olarak kanıtlanmıştır. En etkili çözümlerden bir tanesi de kötü kokulu bileşiklerin konsantrasyonunu azalttığı için süt tüketimidir. Sarımsak kokusu için özellikle bir bardak tam yağlı süt içilmelidir. Süt içmeyi sevmeyenler için yarım bardak tam yağlı sütün yaklaşık bir dakika boyunca ağızda çalkalanıp tükürülmesi ya da bir tatlı kaşığı karbonatın bir çay bardağı suda eritilerek ağızda çalkalanıp tükürülmesi de sarımsak kokusu için birebirdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Güncel

Koltuk Altı Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Koltuk Altı Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ter Kokusu Nasıl Çıkar?

Ter Kokusu Nasıl Çıkar?

Koku Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Koku Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ayakkabı Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Ayakkabı Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Gül Kokusu Türleri ve Özellikleri

Gül Kokusu Türleri ve Özellikleri

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?