Bademcik Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Bademcik Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Bademciklerle ilgili hastalıklar daha çok çocuklarda görülse de, yetişkinler de benzer sorunlarla karşılaşabilir. Bademcikler, burun ve boğazdan hava yolu ile giren mikroplarla temas eden lenfatik dokulardır. Aynı zamanda bu dokular, bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar. Bademcikler, vücut direnci düştüğünde ve kuvvetli mikroplarla karşılaştığında iltihaplanabilir. Bademciklerde iltihap oluşması sonucu ağız kokusu meydana gelir. "Tonsillit" denilen akut bademcik iltihabı, yetişkinlerde de önemli bir sağlık sorunudur. Yüksek ateş, halsizlik oluşturarak iş gücü kaybına neden olabilir.

Bademcik İltihabının Belirtileri

Bademcik iltihabının belirtileri tüm vücutta görülebilir. Bunlar:
  • Eklemlerde ağrı
  • Boğazda yutkunma ile ortaya çıkan ağrılar
  • Kulaklarda ağrı
  • Çene altında beze oluşumu

Yetişkinlerde Bademcik İltihabı ve Ağız Kokusunun Tedavisi

Ağız kokusu, bademcikte iltihaplanma ile daha belirgin bir hal alır. Bademcik iltihabının tedavisi için uygun antibiyotik kullanımı çok önemlidir. Bademcik ile ilgili hastalıklar "romatizmal ateş" adı altında sıralanır. Bunlardan korunabilmek için bademcik mikrobu ile mücadele etmek için doğru antibiyotiğin uygun süre ile kullanılması çok önemlidir. Eğer kişide penisilin alerjisi yoksa, 10 gün süre ile penisilin ilacını hap, şurup ya da gerekirse enjeksiyon şeklinde kullanması uygun olur. 10 günlük antibiyotik tedavisi, hastayı günlük yaşamına geri döndürmek ve hastalık atlatıldıktan sonra (Genelde 15 gün sonra) romatizmal ateşten korumak amacıyla uygulanmalıdır. Sıkça yapılan bir hata, şikayetler düzelmeye başladıktan sonra ilacın kesilmesidir. Tedaviyi erken bitirmek hastalığın kronikleşmesine veya romatizmal ateş komplikasyonunun oluşmasına neden olabilir. Bu bakımdan dikkatli olmakta fayda var.

Bazı yetişkinler dondurma yiyince veya soğuk su içince bademcikleri şişer. Bunun sebebi; bu kişilerde muhtemelen geçmişte uygun görülen süre antibiyotik kullanmadan tedavi edilip kronikleşen bir bademcik iltihabının söz konusu olmasıdır. Bu kişilerde vücut direnci düştüğünde veya soğuk bir şeyler yiyip içtiklerinde bademcik iltihabı tekrar zaman zaman ortaya çıkabilir.

Bademcik İltihabı Yetişkinlerde Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik iltihabının çözümü, bademciklerin ameliyat ile alınmasıdır. Çünkü artık ilaç ve iğneler ile buradaki iltihabı kurutmak mümkün değildir. Ağız kokusu da kesin olarak böyle çözümlenmiş olur. Yetişkinlerde bademciklerin ameliyat ile alınmasını gerektiren durumlar:
  • Kişi son bir yıl içinde birden fazla bademcik iltihabı vakası geçirmişse
  • Bademcik enfeksiyonu bir kez de olsa çok ağır geçirilmişse
  • Tekrarlayan bademcik apseleri oluşmuşsa
  • Bademcik bir tarafta daha büyük ise veya büyük olan tarafta tümör düşündürecek bulgular mevcutsa
  • Bademcikler çok büyükse ve bundan dolayı yemek yemeyi, nefes almayı, konuşmayı engelliyorlarsa
  • Horlamaya neden oluyorsa

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Bademcik ameliyatlarının büyük bir bölümü genel anestezi ile yapılır. Ameliyattan önce anesteziye engel olacak bir durumun olup olmadığını değerlendirmek için kan tahlilleri ve bazı tetkikler istenir. Daha sonra hasta, en az 6 saatlik açlık süresinin ardından ameliyata alınır. Ağız boşluğundan uygun aletlerle girilerek bademcikler alınır. Ameliyat 30-60 dakika sürer. Hasta uyandırılır ve 2-4 saat gözetim altında tutulur. Bu sürecin ardından hasta, ilaç tedavisi planlandıktan sonra istirahat için evine gönderilebilir. Yutma güçlüğü ve ağrı olacağı için ilaçlar hap şeklinde değil, şurup ya da damla şeklinde belirlenir. Bir hafta boyunca hastanın sulu, ılık ve yumuşak gıdalarla beslenmesi gerekir. Her şey yolunda giderse, bir haftanın sonunda hasta işine ve normal yaşamına dönebilir, böylece bademcik ağız kokusu tedavi edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Nefes Kokusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Nefes Kokusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Terlemesi ve Kokusu

Ayak Terlemesi ve Kokusu