Diş Kokusu Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Diş Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kokusu

Ağız sağlığının korunması amacıyla diş ve diş etlerinin bakımının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bazı insanlar sohbet ettikleri zaman ağızlarından kötü bir koku geldiği hissi karşıdaki tarafında oluşur. Ancak yapılan araştırmalar neticesinde oluşan kokunun aslında ağızda oluşmadığı tespit edilmiştir. Ağızda oluşan kokunun temelinde dişin çürümesi ve çürüyen dişte sürekli çoğalan bakterilerin yaydığı kötü kokular bulunmaktadır.

Diş Kokusunun Nedenleri

Diş kokusunu oluşturan temel nedenler şunlardır:
  • Çok fazla tüketilen şekerli gıdalar ve gazlı içecekler nedeniyle zamanla ağız içerisinde bulunan dişlerin mine tabakası zayıflar. Zaman içerisinde dişin üstü siyah ve koyu renk alarak sert bir cisim geldiğinde ağrılar oluşur. Minenin yumuşamasıyla dişin içi boşalarak siyah ve koyu renkli çürükler oluşur.
  • Oluşan bu diş çürükleri dolgu veya kanal tedavisi yapılmadığı takdirde ciddi anlamda ağız içerisinde koku oluşturur ve bu koku nedeniyle çevremizdeki insanlar rahatsız olur.
  • Bazen de diş eti kanamaları veya diş eti iltihabı nedenleriyle diş kokusu oluşmaktadır. Bu tür rahatsızlıklarla karşılaşan kişilerde oluşan iltihap, zamanla diş etlerinden dişe doğru inmesi ile dışarı doğru yayılır ve bu nedenle koku oluşur.

Diş Kokusunun Önlenmesi

Diş kokusunun önlenmesi için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:
  • Diş çürükleri dolgu veya kanal tedavisi ile tedavi edilmelidir. Bu tedaviler yapılmadığı takdirde çürükler ağız içerisinde kötü kokulara neden olur.
  • İltihaplanma nedeniyle oluşan ağız kokusu için iltihap kurutucular kullanılmalıdır. Bu sayede iltihap ortadan kaldırıldığında diş kokusu da ortadan kalkacaktır.
  • Düzenli olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı kazanılmalıdır. Bu alışkanlıklar sayesinde diş kokusu problemi büyük ölçüde önlenebilir.

Diş Kokusu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ciddi bir rahatsızlık türü olan diş kokusu, aslında pratik yöntemlerle çözülebilmektedir. Şayet kişinin dişi çürümüş veya çatlamış ise dolgu yöntemiyle bu kokuyu yaratan çürükler ortadan kaldırılmış olur. Ayrıca, ağızda diş kokusunun azalması için uzman diş doktorlarının sürekli olarak önerdiği ağız gargaraları kullanılabilir. Diş kokusunun oluşmasında en önemli neden aslında ağız sağlığının korunmamasıdır. Düzenli olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı kazanan bireylerde diş kokusu denen problem ortaya çıkmayacaktır. Ancak bu şekilde ağız sağlığımızı sorunsuz olarak koruyabiliriz. Diş eti iltihabından kaynaklı olarak bazen diş kokuları oluşabilir. Bu tür bir durumla karşılaşan bireyler uzman diş hekimine başvurmalıdır. Alacağı iltihap kurutucular ve gargaralar sayesinde kısa süre içerisinde diş kokusunun ortadan kalktığı görülecektir. Ancak yapılan bu işlemlere rağmen diş kokusu devam etmekteyse konu uzman diş hekimine bildirilmelidir. Uzman diş hekiminin bildirdiği tedavi yöntemini uyguladığı takdirde kısa süre içerisinde ağız ve diş kokusundan kişi kurtulacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yumurta Kokusu Nasıl Çıkar?

Yumurta Kokusu Nasıl Çıkar?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir?

Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Naftalin Kokusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Naftalin Kokusu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Bademcik Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Bademcik Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Koltuk Altı Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Koltuk Altı Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sinüzit Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Sinüzit Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi