Ter Kokusu Nasıl Çıkar?
23 Temmuz 2024

Ter Kokusu Nasıl Çıkar?

Ter Kokusu

Ter kokusu, deri yüzeyinde bulunan bakterilerin etkisiyle ortaya çıkar. Vücut derisinin altında bulunan ter bezleri, zararlı maddeleri ve toksinleri dışarı atmak amacıyla ter üretir. Terleme, vücut ısısını dengeleyen ve vücuttaki tuz dengesini koruyan doğal bir süreçtir. Ter, aslında su ve sodyum klorür (tuz) içeren bir sıvıdır. Sağlıklı bir vücut, gün içerisinde terleme yoluyla yaklaşık bir litre su kaybeder. Dolayısıyla, terleme metabolizmamızın doğal bir fonksiyonudur.

Ter Kokusu Neden Olur?

Vücudun farklı bölgelerinde 4-5 milyon kadar ter bezi bulunur ve bu bezler farklı özelliklere sahiptir. Koltuk altı, genital bölge ve göğüs çevresinde bulunan apokrin adı verilen ter bezleri, ergenlik döneminde aktif hale gelir. Bu bezlerin salgıladığı ter sıvısı yapışkan bir formda olup, vücutta uzun süre kaldığında ter kokusuna neden olur. Ter aslında kokusuz bir sıvıdır; ancak ergenlik döneminde aktif olan androjen hormonları, ter kokusunun oluşmasına sebep olur. Vücut sıcaklığı yükseldiğinde, sinir sistemi bu bezleri uyarır ve derinin yüzeyine salınan ter sıvısı buharlaşırken vücudu soğutur. Bu esnada bakteriler hızla üreyerek terin kokmasına yol açar. Apokrin bezleri genellikle koltuk altı, kulak arkası, genital bölge ve burun çevresinde bulunur, dolayısıyla bu bölgeler ter kokusu oluşumuna daha yatkındır.

Kadınlarda daha fazla ter bezi bulunmasına rağmen, erkekler daha fazla apokrin bezleri aracılığıyla ter salgılarlar. Terleme sağlıklı ve doğal bir olay olmasına rağmen, apokrin bezlerinden çıkan sıvının ortaya çıkardığı koku kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Örneğin, vücutlarında apokrin bezleri bulunmayan bazı insanların terleri kokmaz. Sağlıklı şartlarda terlemek, vücudun serinleme yöntemidir. Vücudun termostatı olan hipotalamus, milyonlarca ter bezine ter üretmesi için sinyal gönderir. Ter kokusu, üç farklı türde terlemeden kaynaklanabilir: sıcaklık terlemesi, spor terlemesi ve stres terlemesi. Bu üç farklı terleme türü, metabolizmanın farklı şekillerde çalışmasına neden olur ve bu nedenle her bir tür terlemenin kokusu da farklıdır. Vücut birden ısınıp birden soğuduğunda terleme de bir anda gerçekleşir. Örneğin, sıcaklık nedeniyle oluşan terin neredeyse tamamı sudan oluşurken, stresten kaynaklanan terin %20'si yağ ve proteinden oluşur. Duygusal nedenlerle tetiklenen terleme özellikle yüz, koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanlarında görülür. Bu terlemenin miktarı ve kokusu, duygu durumları, hormonlar, alınan ilaçlar ve mevcut hastalıklardan etkilenebilir. Terleme miktarında normalden farklı bir artış varsa, mutlaka doktora danışılmalıdır, çünkü bu çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir.

Ter Kokusu Nasıl Önlenir?

Ter kokusunu önlemenin en iyi yolu, ter kokusuna karşı önlem almaktır. Ter kokusu bakteriler nedeniyle oluştuğu için, ilk olarak vücut hijyenine özen gösterilmelidir. Bunun için her gün düzenli olarak duş alınmalıdır. Düzenli banyo alışkanlığı kazanmış bir vücut, bakterilerin sayısını kontrol altında tutar. Banyo aldıktan sonra ayakları iyice kurulayın; çünkü bakteriler, ayak parmakları arasındaki nemli yerlerde daha çok ürerler. Ayak pudraları ve kremler, ayaktaki nemin emilmesine yardımcı olacağından mutlaka kullanılmalıdır. Ayaktaki terlemeye bağlı oluşan kokuyu önlemek için doğal deriden yapılmış ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayakkabılar iki günde bir dönüşümlü olarak giyilmeli ve düzenli olarak havalandırılmalıdır. Terlemenin en çok görüldüğü yerler olan koltuk altı ve genital bölgedeki kılların, kadın erkek ayırt etmeksizin düzenli olarak tıraş edilmesi gerekir. Her gün iç çamaşırı değiştirilmelidir. İç çamaşırı için özellikle pamuklu olanlar tercih edilmelidir.

Egzersiz yaparken derideki nemi emen özel giysiler kullanılmalıdır. Egzersizlerin dışında, yoga ve meditasyon gibi gevşeme teknikleri, terlemeyi tetikleyen stresi denetlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca bazı yiyecekler de ter kokusuna yol açabilir. Örneğin, soğan, sarımsak, pastırma, balık, bazı yeşil bitkiler ve baharatlar koku yapabilir. Günde en az iki litre su tüketilmelidir. Vücut susuz kaldığında kendini soğutmak için daha fazla ter salgılar, bu da terlemeyi artırır. Çoğu kişi kendi ter kokusunu hissetmeyebilir. Bu nedenle, oluşabilecek ter kokusunu önlemek için herkesin kendisini sık sık kontrol etmesi gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ayak Tırnağı Kokusu Nasıl Geçer?

Ayak Tırnağı Kokusu Nasıl Geçer?