Sandal Ağacı Kokusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Haziran 2024

Sandal Ağacı Kokusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sandal ağacı, tropik bir bitkidir. Hoş kokusu, kaliteli ağaç yapısı ve tıbbi alanlardaki kullanımı sayesinde ticareti oldukça kuvvetli bir bitkidir. Sandal ağacının kültür türleri de günümüzde yaygın olarak ekilmekte ve ticaret için kullanılmaktadır. Ne kadar insan eli ile yetişmiş olursa olsun, doğadaki yabani olarak yetişen sandal ağaçlarının neslini tüketmektense bu yöntem daha iyidir. Günümüzde insanoğlunun bencilce kullanımları, bu bitkinin azalmasına hatta yok olmasına sebep olmaktadır. Sandal ağacı yaprak dökmez ve yaprakları hep birbirine karşılıklıdır. Çiçeklerinin rengi sarımtırak ve kırmızımsı bir renktedir. Meyveleri kiraz büyüklüğünde olup siyah renklidir.

Sandal ağacı taze olarak da insanlar tarafından tüketilse de genellikle jöle ve marmelat olarak da tüketilir. İçeriğinde C vitamini, E vitamini ve karoten bulunur. İçeriğindeki bu özellikler sayesinde sağlığı destekleyici bir özelliği vardır.

Sandal Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Boyları dört ile dokuz metreye kadar ulaşabilen bu ağaçlar, ortalama yüz yaşına kadar varlıklarını koruyabilirler. Bitkinin kökleri dik bir şekilde filizlenirken, büyüme gerçekleştikçe köklerde yayılmalar başlar. Ortalama büyüme süresi üç yıl kadar süren sandal ağacı bitkisi, meyve verecek hale gelir. Fakat tam bir meyve verim zamanı beş yılı doldurduğunda gerçekleşir. Bitki yaşam alanları olarak azonal toprakları tercih eder ve hoş kokusu sebebiyle dallarından ve gövdesinden tütsü yapılmaktadır. Tütsü olarak kullanan ülkelerin başında Hindistan ve Uzak Doğu ülkeleri gelir. Bunun dışında bitkinin özel ve güzel kokusundan yararlanmak için kokulu yağ üretimi de yapılır. Çoğunlukla sanayi ve parfümeri sektörlerinde kullanılır.

Sandal ağacının ana vatanı Hindistan'dır. Bu yarımadada çok bulunan bu bitki, diğer ülkeler arasında Avustralya ve Doğu Endonezya'da yetişir. Kültür bitkisi olarak da üretilen sandal ağacı, ayrıca Çin, Filipinler ve Sri Lanka gibi ülkelerde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Dünyanın en güçlü ağaçları Tibet’te yetişir. Azonal toprakları seven bu bitkinin esansı çok değerlidir.

Sandal Ağacı Esansının Koklanması

Sandal ağacı esansının koklanması, insanlarda hem zihin dinginliği hem de tazelik sağlar ki bu, günümüz insanının en çok ihtiyaç duyduğu durumlardan biridir.

Sandal Ağacının Hissettirdiği Olumlu Sonuçlar

  • Hoş kokusu dinginlik ve sakinlik hissi verir.
  • Rahatlama hissi verir.
  • Kalp, dalak, ciğer ve böbrek gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
  • Kuru ciltlere iyi gelir.
  • Çatlayan ve yıpranan ciltlerde kullanıldığında olumlu sonuçlar verir.
  • İyi bir balgam sökücüdür.
  • Öksürük problemi çekenlerde kullanılır.
  • Dizanteri ve el soğukluğuna iyi gelir.
  • Ciltte akne ve benzeri pürüzlerin giderilmesinde kullanılır.
  • Alerjik olan ciltlerde cildi temizlemek için kullanılır.
  • Aromaterapi özelliği vardır.
  • Neşe ve sevinç duyguları yaşatarak pozitif olmamızı sağlar.

Sandal ağacı bitkisinin esansı, özellikleri sayesinde meditasyon yapanların ya da şirket toplantı odalarının vazgeçilmezi olarak görülür. Kadınların bu esansı kullanmasında bir önemli etken daha vardır ki o da erkekler üzerinde afrodizyak etkisi yaratmasıdır.

Bu bitki, birçok negatif hissedilen olumsuzlukları yaydığı hoş koku sayesinde insanlara unutturur ve daha iyi ve pozitif bakmalarını sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Gül Kokusu Türleri ve Özellikleri

Gül Kokusu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Bebeklerde İdrarda Koku Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde İdrarda Koku Belirtileri ve Tedavisi